divendres, 30 de desembre del 2011

Unitat 44: Ex-libris, il·lustracions, còmic. Memòries


1. EX-LIBRIS
- Frederic Mauri Pallarés (Tortosa, 1940) és llicenciat en Belles Arts i va ser catedràtic de dibuix amb una llarga trajectòria a l'Institut J. Bau de Tortosa. Va formar part de l'històric grup MACLA-65 i de l'Estampa Popular de Catalunya. Ha realitzat diverses exposicions individuals i ha participat en col·lectives: III Saló Revista/Gran Via (Barcelona, 1960), XI Saló de Maig (Barcelona, 1967); i als homenatges dels pintors catalans a Picasso (Barcelona, 1967), a Pompeu Fabra (Barcelona, 1969), a l'abat Escarré(Barcelona, 1978), a Vidal i Barraqué (Tarragona, 1978). Els seus dibuixos han il·lustrat els llibres de poesia: Extracte de resina (2002), de Manuel Pérez Bonfill i Mínima epidemia, de Víctor Canicio (2003).
L'any 2002, va publicar el primer llibre recollint alguns dels seus ex-libris, i anys després es publicava 174 ex-libris de Frederic Mauri comentats per Manel Ollé. És indubtablement un dels grans autors catalans del gènere. El dibuix a ploma és escanejat per formar part del llibre. Destaca la gran diversitat temàtica. Entre la gran amalgama de persones a les quals ha dedicat ex-libris farem esment especial de: Jesús Moncada (apareixen uns sirgadors tibant de la corda d'un llagut riu amunt), Carles Santos (ens mostra el món de la dansa i la música), Oriol M. Diví (un dels grans autors d'ex-libris), Max Cahner (exconseller de cultura, representat per un mar de llibres).

2. IL·LUSTRADORS/ES

- Norbert López (Tortosa) ha il·lustrat llibres com L'illa dels bous (1989) i Faroleta Pocallum, d'Estrella Ramon. És autor de diverses auques, una de les quals dedicada a Cristòfol Despuig.

- Maria Josep Ginovart (Amposta) ha il·lustrat nombrosos contes infantils: Com corre, aquest camallarg, Mar a la vista i Hojas de otoño (amb textos de la seua germana, Imma Ginovart), El falcó i el falconer (text de Pep Picas), i La Nena de l'ocell de paper (text d'Aurora Díaz).

- Montse Gisbert (Sant Jaume d'Enveja) és una il·lustradora professora i amb un molt bon bagatge. Ha publicar les il·lustracions dels contes: Les endevinalles (text de Llorenç Giménez), El Segle més nou del món (text de Teresa Duran), El bebé més dolç del món, Les petites (i grans) emocions de la vida, Salvador Dalí, pinta'm un somni , L'Abecedari fantàstic de Potam, l'elefant.

3. EL CÒMIC

El premi d'historieta gràfica que atorga l'Espeleo Còmic Tortosa ha propiciat la publicació de nombrosos còmics.
Alguns autors que s'han aproximat al gènere han estat: Carmel Biarnès amb Història d'Ascó: una crònica il·lustrada (1999), M. Cinta Llasat amb Un xiquet tortosí l'heroi del nostre poble: Sant Francesc Gil de Frederic (1996) i Toni Matamoros amb Una visita reial a Tortosa (1998).

4. MEMÒRIES

- Aurora Bau (Tortosa,1937) és filla d'una coneguda família comercial, carlista i catòlica, molt influent políticament. Llicenciada en Geografia i Història, ha estat la presidenta durant vint anys de l'Associació per morir dignament. Ha publicat el llibre A cavall de la rebel·lia, on explica els seus quefers personals i com ha afrontat la vida, marcada pels orígens familiars.

- Antoni Cortés (Bot) es reconeix com autodidacta. Ha realitzar un excel·lent treball en l'ambit arqueològic al seu poble. Col·laborant amb diversos arqueòlegs, ha cvist com el terme municial era estudiat, catalogat i publicat al butlletí de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense. Ha publicat Notícia del meu poble (1985), Dites i refranys a Bot (1987), Ramassades de memòria (1998) i Fets i contes a Bot, de caràcter costumista.

- El veterà deltebrenc Ignasi Royo ha relatat les seues memòries a partir de la tragèdia de la guerra civil, amb l'ideari de la recuperació de la memòria històrica, en treballs com: Tres dies de gener de l'any 1961 (1996) i El llarg camí (1939-1998) (1999).

- La tortosina M. Cinta Llasat, ha publicat reculls com Camins de l'Ebre, els meus estimats camins o Pensaments de matinada.